Medbestämmandelagen 19 § innebär skyldighet för arbetsgivaren att informera de fackliga organisationerna om hur verksamheten utvecklas och riktlinjerna för personalpolitiken.
Affärschef Helena Isaksson informerar:
10 stycken nya lokförare börjar utbildning v.44. De kommer hamna i Göteborg, Lidköping, Nässjö och Falköping.
YH-utbildningarna har minskat kravet på antal LIA-timmar vilket väcker frågor om hur ”färdiga” förarna är när de börjar sin anställning. Bolaget är angelägna om att urval och utbildning fungerar på YH-skolorna.
Det är utlyst ett vikariat på turkonstruktion, samt en tjänst vardera på PPL kort respektive lång.
Ny CS i Göteborg är tillsatt och ersätter Christine som går till SJ Öresund. Den nya CS börjar 1 oktober.
TIC kommer fr.o.m. 1 oktober bemannas fullt ut av SJ Götalandståg då Trafikverket har dragit sig ur projektet. TIC i nuvarande form kommer stängas 17 januari, bolaget undersöker möjligheterna att fortsätta med trafikinformation i någon form efter det.
Påstigningskontrollerna kommer fortsätta under hösten. Upphandling gällande biljettkontrollen överklagades av Securitas som fick rätt i Förvaltningsrätten vilket innebär att en ny upphandling måste göras av Västtrafik.
Sjukskrivningar och VAB har ökat markant under de senaste veckorna, företaget undersöker med hjälp av Previa om SJ Götalandståg är särskilt drabbat eller om det är ett mönster som finns i andra företag också. Första veckan i september förekom inställda tåg på grund av personalbrist, i övrigt har personaltillgången varit god.
SJ Öresundståg ska vara igång med Rapid när SJ tar över trafiken vid tidtabellskiftet. Resurser är flyttade för att få allt på plats där. Inga besked finns gällande ”go live” för vår del.
SJ Ö ska också in i VGJ-huset vid tidtabellsskiftet. Det rör sig om en plats på administrationen och c:a 30-40 lokförare/tågvärdar. Ungefär 4-5 stycken kommer enligt uppgift ha rast i Göteborg samtidigt. Det pågår arbete med att göra plats för dem i våra lokaler.
Ekonomichef Claes Carlund informerar:
Västtrafik har stora problem med intäktsbortfall. Dels har resandet gått ner kraftigt, men det är dessutom ännu färre som betalar. Västtrafik räknar med att intäktsbortfallet motsvarar ungefär 1 miljard under 2020. Det innebär att alla extra satsningar som var planerade under 2021 uteblir. Extra satsningar som redan körs (t.ex. tåg Varberg-Göteborg) påverkas däremot inte utan ligger kvar. Neddragningar från Västtrafik kan vara möjliga, men det är oklart vad och om det kommer påverka oss.
Synligheten har gått ner under året. Även om vi inte viserar biljetter är det viktigt att vi är synliga ute i tåget, det påverkar våra incitament. Mystery shoppers är ute igen efter en paus under våren.
Trafikchef Michael Lindskog informerar om T21 och fordonsläget:
Trafiken kommer påverkas av ett stort antal banarbeten 2021. Byggen runt Olskroken påverkar trafiken runt Göteborg. Tågen på BJ-banan kommer vända i Gamlestan/Agnesberg medan tågen på Västra Stambanan kommer omledas via Kville till centralen. Eventuellt upplägg med två förare för att snabba på vändningarna.
Bohusbanan skulle ursprungligen stängas av hela perioden vecka 14-40, men bygget av station Brunnsbo är inställt och Bohusbanan berörs nu endast under v. 26-28.
Hr-Bs stängs av helt v. 30-49. Bs-Vb stängs av helt v. 32 och in avstängningen fortsätter under T22.
Totalt kommer vår produktion (körda tåg) att minska med 5%.
Vänersborg-Älvängen kommer slås ihop för avgångar efter kl. 22 och på söndagar (enligt samma upplägg som tidigare bara har körts under sommaren).
Vi har långtidsavställda Y31 och Regina på grund av bl.a. påkörda träd och bilar. Fordonstillgången är annars god.
Inget ny information finns gällande de nya fordonen.