Riksdagen fattade 2018 beslut om att ersätta den gamla karensdagen med ett karensavdrag. Syftet var att göra avdraget mer rättvist och förutsägbart än den gamla karensdagen som kunde slå väldigt olika, framförallt i yrken där man arbetar långa arbetsdagar.
Vi har i vårt kollektivavtal på SJ Götalandståg redan tidigare haft en beräkningsmodell där karensavdraget görs utifrån ett dagsnitt. Som en följd av den nya lagen behöver dock ändå vårt kollektivavtal ändras vad det gäller beräkningsmodellerna i 12 § ”Sjuklön m.m.”. Karensdagens beräkning finns i 12 § moment 4.1 där den gamla skrivningen kommer bytas ut mot en anpassad till det nya karensavdraget. Det kommer också läggas till ett nytt moment 4.2 för att genomsnittsberäkningen för timanställda och de med oregelbunden arbetstid ska bli rättvisande.
Det nya karensavdraget innebär att avdraget aldrig blir mer än 20% av en genomsnittsvecka. En nyhet är också att om man sjukskriver sig del av dag och sjukskrivningen fortsätter kommer det fortsätta dras karensavdrag tills man kommer upp i 20%. Det kommer alltså inte vara möjligt att som tidigare ”spara” en karensdag genom att sjukskriva sig i slutet av ett arbetspass. Man kan dock aldrig få ett större karensavdrag än den tiden man är faktiskt frånvarande från arbetet.
De som har haft karensdagar från och med 1 januari i år kommer kompenseras retroaktivt om för stort belopp har dragits än vad som hade varit fallet med de nya reglerna.
Mer detaljerad information finns på intranätet.